sunnuntai 21. elokuuta 2016

Esipuhe: Vastuun tahtominen

Kesäkuussa 2016 olin steinerkoulujen Erasmus+ seminaarissa Oslossa. Eräällä tauolla kaimani Pia heilutteli kädessään kirjaa ja huikkasi: 'Tää on hyvä juttu! Tää pitää kääntää suomeksi'.  Kohta olin koluamassa paikallisen antroposofisen liiton kirjakaupan hyllyjä. Löysin toisen kappaleen Valentin Wemberin kirjaa Sole Responsibility - How Teachers, Parents and Pupils Might Run a Waldorf School: A New Approach. Eli vapaasti englannista suomennettuna: Yksilön vastuu - Kuinka opettajat, vanhemmat ja opiskelijat voivat johtaa steinerkoulua: uusi lähestymistapa. Saksankielinen nimi on kenties osuvampi: Vastuun tahtominen (Wille zur Verantwortung). Siinähän se homman ydin onkin sanottu!


Olen työssäni Steinerkasvatuksen liiton toiminnanjohtajana tullut vuosien aikana yhä tietoisemmaksi haasteista, joita steinerkoulun ja -päiväkodin johtamiseen liittyy. Ideaalinen kuva yhteisestä vastuun kantamisesta ei ole helppoa toteuttaa. Välillä miettii, että onko se edes mahdollista?

Wember tuulettaa kirjassaan reippaasti, mutta rakkaudella. Steinerkouluyhteisö on hänelle tärkeä juttu. Hän arvostaa koululiikkeen historiaa, mutta näkee myös sen haavoittuvat kohdat - etenkin mitä tulee vastuun kantamiseen ja jakamiseen.

Steinerkolujen ja päiväkotien vanhemmiksi tulee koko ajan uusia ihmisiä. Uudet opettajasukupolvet tulevat kouluihin töihin. Koulun tai päiväkodin toiminnan pyörittäminen ei ole mitään rakettitiedettä. Mutta siinä on monta asiaa mitkä kannattaa - ja pitää - ottaa huomioon. On myös hyvä tietää missä steineryhteisöjen johtamisen juuret ovat kun pohditaan toimintatapoja omassa yhteisössä. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, mutta rattaita voi öljytä uusin voitein. Ja voi sen pyöränkin joskus ottaa irti ja puhdistaa kunnolla.

Wemberin kirjassa on paljon käytännöllisiä esimerkkejä ja tutun kuuloisia tilanteita. Erilaisia mahdollisia toimintatapoja näissä tilanteissa on tarkasteltu eri puolilta. Minua viehättää Wemberin suorasukainen pohdinta. Omat ajatusmallit kaipasivatkin jo pölyjen pyyhintää!

Tartuin heti Pian innostukseen - ja kirjoitin Wemberille siltä istumalta ja kysyin saammeko kääntää hänen kirjansa blogissa. Kirjaprojekti tuntui ihan liian hitaalta prosessilta. Lupa tuli paluupostissa. Kesä meni lomaillessa, mutta nyt päästään vauhtiin. Työjärjestys on tämä: ensimmäinen Pia kääntää ja toinen Pia kommentoi.

Kirjaa julkaistaan luku kerrallaan. Olette tervetulleita mukaan keskusteluun.

- Pia Pale

PS. Jos joku on nyt kovin malttamaton, niin tässä linkki Wemberin kirjeeseen steinerkouluille:  Waldorf Resources sivustolta:
http://www.waldorf-resources.org/articles/display/archive/2014/10/28/article/just-where-are-we-heading/c71c808ee77c88fd488e984065dad3b7/

3 kommenttia:

  1. Tuskin maltan odottaa, mitä on tulossa! :)

    VastaaPoista
  2. Ihan mahtava homma, kiitos Piat!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Piat! Juurikin näihin teemoihin kaivataan jälleen uusia näkökulmia.

    VastaaPoista